Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ


Υλικά:


  • 1 γαλοπούλα 5 κιλών
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 350 γρ κιμά
  • 200 γρ κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
  • 1/4 φλιτζανιού ρύζι
  • 1/4 φλιτζανιού σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κσ βούτυρο
  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • 2 κσ κονιάκ
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι


    Πλένουμε τη γαλοπούλα μέσα έξω πολύ καλά. Ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού με το λιωμένο βούτυρο και με το μείγμα αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα αφού πρώτα πασπαλίσουμε την κοιλιά και το έξω της με αλάτι. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τον κιμά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τα κάστανα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι, το κονιάκ και το ζωμό κοτόπουλου και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα 10λεπτο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τη γαλοπούλα. Κλείνουμε πολύ καλά ή ράβουμε τη γαλοπούλα ώστε να μη χυθεί η γέμιση. Τη γέμιση που περισσεύει τη βάζουμε σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε τη γαλοπούλα και την περίσσεια γέμιση σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές αφού πρώτα ρίξουμε στο ταψί λίγο νερό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τη γυρνάμε από την άλλη πλευρά αλείφοντας κατά διαστήματα με το μείγμα πορτοκάλι-λεμόνι.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.