Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΚΑΝΤΑΙΦΙ

ΚΑΝΤΑΙΦΙ

Υλικά:


  • 250γρ καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κσ τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κγ κανέλα
  • 1 κγ γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 κσ κονιάκ
  • 300 γρ κανταΐφι
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο


  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 2 κσ γλυκόζη
  • 1κγ κανέλα
  • χυμό 1 λεμόνι
  • Σε ένα μπολ με κουτάλι ανακατεύουμε τα καρύδια τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει στο μπλέντερ, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρίφαλο και τη ζάχαρη και τα βρέχουμε με το κονιάκ. Φυσικά σε όποιον αρέσει μπορεί να βάλει τα καρύδια χοντροκομμένα. Ξεμαλλιάζουμε το κανταίφι και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Είναι γνωστό πως κανονικά το κανταίφι γίνεται φτιάχνοντας το κάθε κομματάκι με τύλιγμα, αλλά αυτό παίρνει χρόνο και αν δεν είναι κάποιος έμπειρος στο τύλιγμα, η αποτυχία μπορεί να χτυπήσει την πόρτα. Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να στρώσουμε το ένα μέρος από το κανταίφι σε πάρα πολύ καλά βουτυρωμένο ταψί 30x20 και να το πατικώσουμε καλά ώστε να γίνει σφιχτό. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μαλλιά και το απλώνουμε να πάει παντού. Το υπόλοιπο κανταίφι το βάζουμε στο πάνω μέρος του ταψιού να καλύψει το μείγμα και το πατάμε πάλι να γίνει σφιχτό. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 30' καλυμμένο με αλουμινόχαρτο και άλλα 30' χωρίς. Όσο ψήνεται το κανταίφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί. Σιροπιάζουμε το γλυκό και το βάζουμε στο ψυγείο να ρουφήξει το σιρόπι.

  • Tip: Ξύσμα λεμόνι και στο μείγμα και στο σιρόπι, όπως και λίγο φυστίκι  Αιγίνης ψιλοκομμένο στο μείγμα δίνουν μια έξτρα πινελιά Ανατολίτικης γεύσης

  • Info: 
  • Σιροπιαστό γλυκό διάσημο στην Τουρκία (Kadaif) που σερβίρεται με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης στην κορυφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.