ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Υλικά:
Υλικά:
- 800γρ φασόλια
- 2 καρότα σε ροδέλες
- 1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους
- ζωμός βοδινού
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κγ μουστάρδα
- 1κγ γλυκιά σόγια σος
- 400γρ χυμό ντομάτας
- 1 λίτρο νερό
- αλάτι, πιπέρι
- 1 φλ καφέ ελαιόλαδο
- Σε χύτρα ή βαθιά κατσαρόλα βράζετε νερό και ρίχνετε τα φασόλια, τα καρότα, τις πατάτες, το πράσο, την πιπεριά, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό. Μόλις πάρουν μια πρώτη βράση, προσθέτω τη δάφνη, το χυμό ντομάτας, τη μουστάρδα και τη σος σόγιας και συνεχίζω το βράσιμο για 30'.
- Tip 1: Χρησιμοποιώ φασόλια χάντρες μπαμπα-Στάθης γι'αυτό και δεν τα βάζω από το βράδυ σε νερό να φουσκώσουν. Είναι έτοιμα και δε χρειάζεται να πετάξετε το πρώτο νερό. Σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε κανονικά φασόλια, τα βάζετε από το βράδυ σε νερό με λίγη σόδα να φουσκώσουν.
- Tip 2: Βάζω πράσο αντί για κρεμμύδι φρέσκο, όποιος θέλει μπορεί να βάλει κρεμμυδάκι.
- Info: Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων την εποχή της δικτατορίας Μεταξά. Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού. Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων (που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας») και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.