ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Υλικά:
- 600 γρ αλεύρι
- 25 γρ μαγιά φρέσκια
- 3 αυγά
- 150 γρ βούτυρο
- 150 γρ ζάχαρη
- 100 ml γάλα
- 1 κγ μαχλέπι
- 1 κγ ξύσμα πορτοκάλι
- 1/4 κγ αλάτι
- 1 αυγό για άλειμμα
- φλούδες από άσπρο αμύγδαλο για πασπάλισμα
Βράζουμε για 3 λεπτά το μαχλέπι σε νερό και αφού το σουρώσουμε κρατάμε στην άκρη ένα φλυτζανάκι του καφέ από το νερό. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα τη φρέσκια μαγιά. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε παράλληλα μέχρι να σχηματιστεί χυλός. Αφήνουμε το χυλό σε μπολ σκεπασμένο με πετσέτα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Το αλεύρι που περίσσεψε το ανακατεύουμε με το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού σε βαθύ μπολ. Εκεί μέσα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, το νερό από το μαχλέπι και το χυλό με τη μαγιά που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε να αφρατέψει η ζύμη και την αφήνουμε επίσης σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε ξανά και πλάθουμε είτε ατομικές πλεξούδες ή ένα μεγάλο τσουρέκι με πλεξούδα. Το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Το αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με τις φλούδες αμυγδάλου και ψήνουμε σε 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Το κόβουμε μετά 5 ώρες να κρυώσει καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.