Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Υλικά:


  • 12 μεγάλες πιπεριές
  • 300 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 12 κσ ρύζι λευκό
  • χυμό από μια μεγάλη ντομάτα
  • μια πρέζα μαιντανό
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο




  • Σε τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μαιντανό και το ρύζι. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας ρίχνοντας λίγο ακόμα αλάτι και αφήνουμε το ρύζι να πάρει μια μικρή βράση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανοίγουμε το καπάκι της κάθε πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους. Προσπαθούμε να μην κόψουμε εντελώς το καπάκι της πιπεριάς για να μπορεί να κλείνει. Γεμίζουμε μία-μία τις πιπεριές τις οποίες πρώτα έχουμε αλατίσει και τις κλείνουμε αραδιασμένες στο ταψί. Πολλοί προσθέτουν λίγο ζάχαρη στις πιπεριές για γεύση. Λαδώνουμε το ταψί και επίσης για γεύση αν θέλουμε κόβουμε πατάτες και τις αραδιάζουμε και αυτές στο ταψί. Σε περίπτωση που περίσσεψε υλικό και γέμισαν οι πιπεριές, το ρίχνουμε στο ταψί. Καλό είναι να μην "μπουκώνουμε" τις πιπεριές με γέμιση, γιατί καθώς θα ρουφάει νερό το ρύζι και θα φουσκώνει, θα γεμίζουν και οι πιπεριές. Ρίχνουμε νερό στο ταψί τόσο ώστε να σκεπάσει το 1/3 των πιπεριών, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ψήνουμε ανάλογα τον φούρνο για 1 1/2 ώρα 

  • Tip 1: Ρύζι βάζουμε τόσες κουταλιές της σούπας όσες και οι πιπεριές.

  • Tip 2: Πιπεριές μπορούμε να γεμίσουμε κόκκινες ή και άλλα χρώματα, καθώς και ντομάτες.


  • Info: Τα γεμιστά τα οποία περιέχουν κιμά λέγονται και "παντρεμένα", ενώ αυτά χωρίς κιμά λέγονται "ορφανά". Είναι φαγητό που τρώγεται σε πολλές χώρες της Ανατολής με διάφορες παραλλαγές, δηλαδή γεμίζοντας κολοκύθια, μελιτζάνες, ακόμα και καλαμάρια. Συνήθως συνοδεύονται με πατάτες φούρνου ή κολοκυθοανθούς (Λίβανο, Τουρκία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.