Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

Υλικά:

  • 500γρ φύλλο κρούστας
  • 1 κούπα φουντούκια
  • 1 κούπα καρύδια
  • 1/2 κούπα φυστίκι 
  • 1/2 κούπα αμύγδαλα
  • 1 κγ κανέλα
  • 1/2 κγ γαρίφαλο
  • 2 κσ φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κγ κονιάκ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 ασπράδι αυγού
  • βούτυρο για επάλλειψη

  • ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κσ μέλι
  • 1 βανίλια
  • Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο και το ασπράδι, ρίχνοντας πρώτα την τριμμένη φρυγανιά, τα φουντούκια αλεσμένα, τα καρύδια αλεσμένα, τα φυστίκια αλεσμένα και τα αμύγδαλα αλεσμένα. Προσθέτουμε την κανέλα, το τριμμένο γαρίφαλο και το ξύσμα από το λεμόνι και ραντίζουμε το μείγμα με το κονιάκ. Στο μεταξύ χτυπάμε με πιρούνι ελαφρά ένα ασπράδι αυγού και το βάζουμε στο μπολ ανακατεύοντας καλά τα υλικά να βραχούν οι ξηροί καρποί. Αλείφουμε ένα ταψί 30 x 30. Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και τοποθετούμε ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού στη μέση και προς τα έξω. Βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο στον πάτο του ταψιού στη μέση και προς τα έξω από την άλλη μεριά του ταψιού. Αλείφουμε με βούτυρο τα φύλλα και ομοίως τοποθετούμε άλλα 2 φύλλα με τον ίδιο τρόπο, επίσης βουτυρώνοντάς τα. Τέλος βάζουμε και μια τρίτη σειρά φύλλο και τοποθετούμε εκεί μέσα το υλικό του μπολ. Τα φύλλα που προεξέχουν έξω από το ταψί τα φέρνουμε προς τα μέσα σαν να κλείνουμε φάκελο και βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Αν θέλουμε μπορούμε να χαράξουμε το γλυκό πριν το ψήσουμε. Όσο ψήνεται ο μπακλαβάς ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το κατσαρολάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε τον μπακλαβά μόλις ψηθεί. Μπορεί να κολυμπάει το γλυκό στο σιρόπι αλλά αν μπει στο ψυγείο, την επόμενη μέρα θα έχει απορροφηθεί ομοιόμορφα από τους ξηρούς καρπούς.

  • Tip: Εγώ προσωπικά ότι σιροπιαστό γλυκό κι αν κάνω που έχει ξηρούς καρπούς τα κόβω στο μίξερ σε πολύ μικρά κομμάτια διότι κρατούν τη γεύση τους χωρίς όμως να μένουν στα δόντια.

  • Info: Ίσως το πιο διάσημο παραδοσιακό γλυκό των Τούρκων, οι οποίοι βάζουν αντί για φουντούκια φυστίκι Αιγίνης  και κάσιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.